torstai 2. kesäkuuta 2016

Genreblender-kirjoituskilpailu käynnistyy!


Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry. ja Turun Science Fiction Seura ry. julistavat kaikille avoimen scifi- ja fantasianovellien kirjoituskilpailun otsikolla “Genreblender”. Kilpailussa haetaan tekstejä, jotka yhdistävät kahta erilaista populaarikirjallisuuden lajityyppiä uudeksi ja omaperäiseksi kokonaisuudeksi.

Valittavia lajityyppejä voivat olla esimerkiksi länkkäri, rintama- tai sotakuvaus, romanttinen kirjallisuus, kovaksikeitetty dekkari, vanhanaikainen salapoliisitarina eli niin sanottu salonkidekkari, agenttijännäri, suomalainen tai englantilainen kartanoromantiikka, rillumarei, muu historiallinen fiktio, vampyyri-, zombie tai ihmissusitarina, kummitusjuttu, Lovecraft-tyyppinen tai muu yliluonnollinen kauhu, abduktio- tai ufotarina, kova scifi, avaruusooppera, aikamatkailu- tai rinnakkaistodellisuustarina, korkea tai matala fantasia, steampunk, kyberpunk tai mikä tahansa muu tunnistettava lajityyppi.

Valittuja genrejä voi olla enemmänkin kuin kaksi, mutta on syytä muistaa että kokonaisuuden tulisi olla luettava ja ymmärrettävä. Myös kirjallisten kunnianosoitusten tekeminen esimerkiksi elokuvan lajityypeille on sallittua, ottaen kuitenkin huomioon tekijänoikeuksien asettamat rajoitukset. Tunnistettava ja suora fanfiction on siis rajattu kisan ulkopuolelle.

Oleellista on, että kahden genren yhdistelmänä syntyy jotain uutta ja omaperäistä, mutta myös se, että lajityypit muodostavat luontevan kokonaisuuden. Mitä odottamattomampi, riemastuttavampi ja raikkaampi yhdistelmä on, sen parempi. Riippumatta valituista genreistä tekstien tulisi sisältää tarinaan loogisesti kytkeytyvä spekulatiivinen elementti, eli sen tulisi olla laskettavissa scifiksi tai fantasiaksi.

Tekstien enimmäispituus on 20 liuskaa (välilyönteineen noin 45 000 merkkiä) ja ne on kirjoitettava suomeksi. Tekstien on oltava tallennettu rtf-muodossa (noin 30 riviä arkilla, riviväli 1,5, fonttikoko 12 pt, marginaalit noin 2 cm). Töiden tulee olla alkuperäisiä ja ennen julkaisemattomia koskien sekä paperi- että verkkojulkaisuja.

Kilpailuun otetaan osaa nimimerkillä. Nimimerkin avulla tekijöiden henkilöllisyys pysyy salassa tuomareilta. Tekijöiden aiemmat ansiot eivät näin pääse vaikuttamaan töiden arvosteluun ja kilpailijat ovat samanarvoisessa asemassa. Kisaan saa osallistua useammalla kuin yhdellä novellilla, mutta kunkin novellin kanssa tulee käyttää eri nimimerkkiä.

Työt on lähetettävä viimeistään 31.10.2016 keskiyöllä osoitteeseen genreblenderkilpailu@gmail.com. Laita sähköpostin otsikoksi nimimerkkisi ja tekstin nimi sekä viestin leipätekstiin yhteystietosi (nimi, osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite) ja työ sähköpostin liitteeksi.

Kilpailun sihteerinä toimii Taru Hyvönen ja tuomareina kirjailija Anni Nupponen, kirjailija Jussi Katajala sekä Pasi Karppanen järjestäjäseurojen edustajana. Kilpailussa on esiraati, joka valikoi tekstit tuomaristolle. Esiraati tai tuomaristo saa hylätä ohjeiden vastaisesti kirjoitetun tekstin. Palkintosumma on 500 euroa, jonka tuomaristo jakaa parhaaksi katsomallaan tavalla. 

Tavoitteena on koota voittajatöistä järjestäjätahojen julkaisema antologia. Mikäli töiden määrä ei anna mahdollisuuksia tähän, järjestäjät varaavat mahdollisuuden käyttää niitä Turun Science Fiction Seuran julkaisemassa Spin-lehdessä. Sijoittuneita tekstejä ei saa julkaista muualla ennen päätöstä niiden käytöstä kilpailun jälkeen.

Lisätietoja:
http://genreblenderkilpailu@blogspot.fi
genreblenderkilpailu@gmail.com