tiistai 21. maaliskuuta 2017

Genreblender-kilpailu on ratkennut!

Turun yliopiston tieteiskulttuurikabinetti ry:n ja Turun Science Fiction Seura ry:n järjestämän Genreblender-kirjoituskilpailun tulokset ovat selvillä. Kilpailussa etsittiin scifi- ja fantasianovelleja, jotka sekoittavat kahta tai useampaa populaarikirjallisuuden lajityyppiä keskenään.

Kilpailuun lähetettiin yhteensä 74 novellia, joista esiraadin edustajat eli Jenni Hirvonen, Johanna Junnila sekä Pasi Karppanen valitsivat jatkoon 15. Näiden joukosta Pasi Karppasen, Jussi Katajalan ja Anni Nupposen muodostama tuomaristo valitsi voittajat.

Kisa oli tiukka, sillä lajityyppien sekoittaminen onnistuneesti osoittautui olleen kirjoittajille haaste. Monessa tapauksessa esiraadille tuotti vaikeuksia hahmottaa, mitkä novelliin sekoitetut genret olivat. Jatkosta olikin pakko jättää monia kirjallisesti laadukkaita tekstejä, koska niiden ei katsottu vastaavan kisakutsua.

Toisaalta mukana oli tekstejä, joissa saattoi olla mukana riemastuttava idea, mutta joiden kirjalliset ansiot eivät riittäneet nostamaan niitä jatkoon asti. Valitettavan monia tekstejä vaivasi myös selvä keskeneräisyys.

Tekstit jakoivat mielipiteitä paljon myös tuomaristovaiheessa. Pienten piste-erojen vuoksi päätettiin niin kolmas kuin neljäskin sija lopulta jakaa kahden tekstin kesken sekä nostaa useampia tekstejä kunniamaininnoille.

Ensimmäisen sijan kilpailussa sai Toni Saarisen novelli Hävinnyt väki, jonka voi sanoa edustavan lajityypiltään rintamakauhua. Novelli teki tuomaristoon vaikutuksen tihentyvällä tunnelmallaan sekä onnistuneella rintamakuvauksellaan.

Toiseksi kilpailussa tuli Pekka Heljakan Harhakuvia, joka sijoittuu scifistiseen lähitulevaisuuteen kauhuelementeillä höystettynä. Novellin firman koulutusviikonlopun kuvauksessa on tuomariston mielestä saavutettu hykerryttävän kauhistuttavaa karikatyyriä todellisuudesta.

Kolmannen sijan jakoivat Maiju Ihalaisen Kielletyt jumalat, joka on kiinnostavalla tavalla mytologiaa hyödyntävä fantasiadekkari, sekä Katariina Kotilan poikkeuksellinen rakkaustarina Käännöksiä, jossa fantasia yhdistyy lännenympäristöön.

Neljännelle sijalle tuomaristo nosti Heikki Jungmanin novellin Koitos, jonka postapokalyptinen vuorikiipeilytarina erottui edukseen kisan sadosta, sekä Mari Tuukkasen Keltaisen nenäliinan, joka on mieleenpainuva yhdistelmä steampunkia ja suuria tunteita.

Kilpailussa ehdottomasti suosituimpia genrejä olivat western, mihin on mahdollisesti vaikuttanut HBO:n tuore Westworld-sarja, sekä erilaiset variaatiot etsivätarinoista. Myös steampunk oli kisassa hyvin edustettuna.

Erikseen on pantava merkille, että niin palkituissa kuin kisan osanottajissa ylipäätään oli mukana paljon nimiä, joilla ei ole aiempia sijoituksia sf/f-kirjoituskilpailuissa. Vaikuttaakin siltä, että kilpailu onnistui tavoittamaan myös sellaiset kirjoittavat piirit, jotka eivät tavallisesti ota osaa genrekirjoituskilpailuihin.

Palkitut:

1. Toni Saarinen: Hävinnyt väki (150 euroa)

2. Pekka Heljakka: Harhakuvia (100 euroa)

3. Maiju Ihalainen: Kielletyt jumalat (75 euroa)
    Katariina Kotila: Käännöksiä (75 euroa)

4. Heikki Jungman: Koitos (50 euroa)
    Mari Tuukkanen: Keltainen nenäliina (50 euroa)

Kunniamaininnat:

Sanna-Liisa Asikainen: Pohjolan puolustaja
Maija Haavisto: Banaanituulihattu
Aleksi Peura: Rotat
Minerva Piha: Kuolleen noidan arvoitus
Tommi Puolakka: Nopea elämä
Jasu Rinneoja: Biisonien kapina

Kilpailun järjestäjät onnittelevat sijoittuneita ja kunniamainittuja sekä kiittävät kaikkia osallistujia! Kisan sadosta on suunnitteilla antologia.